Zupa szczawiowa z ziemniakami i jajkiem

4.5 (200 ocen)

  • 10 min

Pyszna zupa szczawiowa z ziemniaczkami i jajeczkiem.

  • 10 min

Składniki:

  • słoik szczawiu (250 ml)
    8 średnich ziemniaków
    4 marchewki
    1 korzeń pietruszki
    kawałek selera
    kawałek pora
    2 łyżki płatków owsianych
    1 liść laurowy
    1 kostka rosołowa
    sól
    pieprz
    śmietana
    4 jajka
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Zupy Jajko

Zupa szczawiowa z ziemniakami i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku zagotowujemy 2 litry wody z kostką rosołową, liściem laurowym i płatkami owsianymi. Wrzucamy umyte i obrane warzywa: marchewkę (startą na tarce jarzynowej), korzeń pietruszki, seler, por. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę i również wrzucamy do garnka. Gdy warzywa będą już miękkie dodajemy szczaw, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i jeszcze chwilę gotujemy. Zupę zaprawiamy śmietaną. Gotową zupę rozlewamy do talerzy i kładziemy po 1 ugotowanym na twardo i pokrojonym w ćwiartki jajku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować