Zupa szczawiowa z pulpecikami

4.5 (162 ocen)

  • 30 min

W sezonie wiosennym kiedy mamy młode liście szczawiu, zawsze zupa z nich musi zagościć na naszym stole :) tym razem pokusiłam się o zrobienie takiej bardziej pożywnej z klopsikami mięsnymi :)

  • 30 min

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego z drobiu na pulpeciki i do nich :
    1 jajko + 2 łyżki bułki tartej
    1 średnia cebula + 2 przeciśnięte ząbki czosnku
    sól, pieprz mielony do smaku
    do zupy :
    duży pęczek świeżego szczawiu + 4 gałązki koperku
    4 jajka ugotowane na twardo
    ok. 200 ml gęstej kwaśnej śmietany
    ew. 1 łyżka mąki do zagęszczenia rozprowadzona ze śmietaną
    sól, świeżo mielony pieprz, odrobina cukru do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Zupy Klops

Zupa szczawiowa z pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0m0tcvg 1. Zrobić mięso jak na pulpety, fomować małe kulki i wrzucać na gotujący wrzątek (ok. 2 litry), doprawić solą i pieprzem.
    Liście szczawiu dokładnie opłukać, pokroić w paski i dodać do garnka z pulpetami.

    Pogotować pod przykryciem 10 minut, po czym zaprawić śmietaną rozprowadzoną z mąką, dodać posiekany koperek.

    Na talerzu podać z dodatkiem ugotowanego jajka.
  • image-0c3obec 2. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szczaw

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować