W sezonie wiosennym kiedy mamy młode liście szczawiu, zawsze zupa z nich musi zagościć na naszym stole :) tym razem pokusiłam się o zrobienie takiej bardziej pożywnej z klopsikami mięsnymi :)
30 min
Składniki:
400 g mięsa mielonego z drobiu na pulpeciki i do nich :
1 jajko + 2 łyżki bułki tartej
1 średnia cebula + 2 przeciśnięte ząbki czosnku
sól, pieprz mielony do smaku
do zupy :
duży pęczek świeżego szczawiu + 4 gałązki koperku
4 jajka ugotowane na twardo
ok. 200 ml gęstej kwaśnej śmietany
ew. 1 łyżka mąki do zagęszczenia rozprowadzona ze śmietaną
sól, świeżo mielony pieprz, odrobina cukru do smaku
Zupa szczawiowa z pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zrobić mięso jak na pulpety, fomować małe kulki i wrzucać na gotujący wrzątek (ok. 2 litry), doprawić solą i pieprzem.
Liście szczawiu dokładnie opłukać, pokroić w paski i dodać do garnka z pulpetami.
Pogotować pod przykryciem 10 minut, po czym zaprawić śmietaną rozprowadzoną z mąką, dodać posiekany koperek.
Komentarze