Zupa szczawiowa z jajkiem

4.5 (165 ocen)

Zupa szczawiowa to smak mojego dzieciństwa

Składniki:

  • kości wieprzowe- 0,5 kg
    masło - 1 łyżka
    szczaw -1,5 garści
    śmietana -170 ml
    mąka -1 łyżka
    sól i pieprz
    wegeta
    jajka -4
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Zupy Jajko

Zupa szczawiowa z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kości umyć, przełożyć do garnka, zalać wrzącą wodą, ugotować.
  • 2. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, przekroić wzdłuż na połowę.
  • 3. Szczaw przebrać, odciąć twarde ogonki , umyć, opłukać, pokroić. Na patelni rozpuścić masło, dodać szczaw, przesmażyć.
  • 4. Wywar z kości przecedzić na sicie, do wywaru dodać szczaw, przyprawy, gotować.
  • 5. Mąkę rozmieszać ze śmietaną, wlać do wywaru, zagotować.
  • 6. Zupę podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Szczaw

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować