Zupa szczawiowa z jajkiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jedna z moich ulubionych zup z dzieciństwa :-)

  • 60 min

Składniki:

  • bulion mięsny (ja najbardziej lubię przygotowany na żeberkach)
    duży pęczek szczawiu
    4 ziemniaki
    1 marchewka
    2 gałązki pietruszki
    sól, pieprz
    śmietana
    3 jajka ugotowane na twardo

Zupa szczawiowa z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0cpa0y9 1. Przygotowujemy bulion mięsny, dodajemy ziemniaki i marchewkę pokrojone w kostkę. Gdy ziemniaki zaczynają być miękkie dodajemy dobrze umyty i drobno poszatkowany szczaw bez gałązek(same liście). Gałązek na razie nie wyrzucamy, mogą być nam potrzebne gdy zupa okaże się mało kwaśna. Gotujemy ok. 20 minut. Próbujemy, gdy zupa jest mało kwaśna dorzucamy gałązki gdyż w nich jest najwięcej kwasowości. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem i zabielamy śmietaną. Podajemy z ugotowanym jajkiem na twardo pokrojonym w plasterki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zobacz też: zupa szczawiowa wg przepisu Magdy Gessler

Komentarze

Podobne przepisy