W sezonie wiosennym nie może jej zabraknąć, tradycyjna polska zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniakami. To moja ulubiona zupa i smaki dzieciństwa zarazem. Najlepsza z młodego szczawiu, to zupa która kojarzy mi się z wiosną, oraz z kuchnią babci. U mnie podaje do niej zawsze tłuczone ziemniaki okraszone swojską kiełbasą lub boczkiem, na osobnym talerzu, bo tak lubię najbardziej. Prosta i niezwykle oryginalna, zdrowa i tania. Zawsze bardzo lubiłam szczawiową z jajem jako dziecko i mój synek również lubi. Preferuje raczej prostą kuchnie, każda z nas wyniosła inne smaki z domu rodzinnego, ja lubię od czasu do czasu wracać do wspomnień z dzieciństwa.
0 (0 ocen)
Porady
U mnie zawsze podaje szczawiową z tłuczonymi ziemniakami, ale Ty możesz ugotować ją od razu ziemniakami, za jednym brudzeniem garnka. Jeśli gotuje szczawiową na żeberkach to wtedy do rosołu dodaje listek laurowy i z 3 kulki ziela angielskiego. Zupę można ugotować na bulionie jarzynowym wraz z 1 łyżką masła. Zupa szczawiowa najlepsza jest ze świeżego szczawiu, ale jeśli używasz szczaw ze słoika uważaj z soleniem zupy, ponieważ szczaw z przecieru jest często słony. Mięso z rosołu wykorzystałam do galaretki drobiowej, świetnie też sprawdzi się jako nadzienie do pierogów.
Komentarze