Zupa szczawiowa z jajkiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

W sezonie wiosennym nie może jej zabraknąć, tradycyjna polska zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniakami. To moja ulubiona zupa i smaki dzieciństwa zarazem. Najlepsza z młodego szczawiu, to zupa która kojarzy mi się z wiosną, oraz z kuchnią babci. U mnie podaje do niej zawsze tłuczone ziemniaki okraszone swojską kiełbasą lub boczkiem, na osobnym talerzu, bo tak lubię najbardziej. Prosta i niezwykle oryginalna, zdrowa i tania. Zawsze bardzo lubiłam szczawiową z jajem jako dziecko i mój synek również lubi. Preferuje raczej prostą kuchnie, każda z nas wyniosła inne smaki z domu rodzinnego, ja lubię od czasu do czasu wracać do wspomnień z dzieciństwa.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Potrzebne składniki


    1,5 l rosołu drobiowego
    3 pęczki szczawiu
    2 łyżki masła
    200 g śmietany 18 %
    1 łyżka mąki
    sól i pieprz do smaku

    Dodatkowo

    jajka
    ziemniaki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Jajko

Zupa szczawiowa z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do przygotowania mojej zupy szczawiowej użyłam rosołu drobiowego, który ugotowałam na nogach kurczaka i szyi z indyka.
    Z rosołu wyłowiłam łyżką cedzakową mięso i warzywa.
    Do garnka z rosołem włóż marchewkę pokrojoną na mniejsze kawałki.
    Wstaw na gaz i zacznij gotować na małym ogniu.
    Świeży szczaw dokładnie umyj pod strumieniem bieżącej wody, następnie oderwij ogonki i poszatkuj nożem same liście.
    Na patelni rozgrzej masło i wrzuć pokrojony drobno szczaw, smaż do momentu gdy straci wygląd surowego.
    Zawartość patelni dodaj do zupy i gotuj jeszcze chwilkę.
    Na koniec dodaj śmietanę wymieszaną z mąką następnie wlej chochlę wrzącej zupy i dokładnie wymieszaj, w ten sposób zahartujesz śmietanę, żeby po wlaniu do zupy się nie zważyła.
    Wlej całość do zupy, dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem prawdziwym mielonym.
    Zupę szczawiową gotuj jeszcze parę minut na małej mocy palnika.
    Podawaj z ugotowanymi na twardo jajkami i ziemniakami.

Porady

U mnie zawsze podaje szczawiową z tłuczonymi ziemniakami, ale Ty możesz ugotować ją od razu ziemniakami, za jednym brudzeniem garnka. Jeśli gotuje szczawiową na żeberkach to wtedy do rosołu dodaje listek laurowy i z 3 kulki ziela angielskiego. Zupę można ugotować na bulionie jarzynowym wraz z 1 łyżką masła. Zupa szczawiowa najlepsza jest ze świeżego szczawiu, ale jeśli używasz szczaw ze słoika uważaj z soleniem zupy, ponieważ szczaw z przecieru jest często słony. Mięso z rosołu wykorzystałam do galaretki drobiowej, świetnie też sprawdzi się jako nadzienie do pierogów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować