Każda z nas ma swój własny przepis na zupę szczawiową, prezentuje i swoją, która nauczyła mnie robić moja prababcia
1 godz. 30 min
Składniki:
2 marchewki,
1 pietruszka
1 cebula
Liść laurowy
2 ziela angielskie
Golonka
2 pęczki szczawiu (lub jeden słoiczek przecieru)
100 ml śmietanki (w wersji łagodniejszej) lub 3 łyżki śmietany ( w wersji ostrzejszej)
Sól, pieprz
Zupa szczawiowa na golonce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dużego garnka wkładamy opaloną z włosków golonkę i zalewamy wodą. Wstawiamy na palnik i zagotowujemy. Kiedy golonka zacznie bulgotać zmniejszamy ogień zbieramy szumowiny (jeśli są ) i dorzucamy marchewkę, pietruszkę, cebulę, ziele i liść laurowy, przykrywamy i gotujemy około 3 godzin, do momentu kiedy od golonki swobodnie będzie odchodzić kość.
Golonkę i warzywa wyławiamy i odstawiamy. Golonkę można dodać do zupy, upiec na kolację lub drugie danie.
Szczaw kroimy drobno , skrapiamy sokiem z cytryny i podsmażamy na maśle. Kiedy już zmięknie przecieramy go przez sitko i dodajemy do naszego wywaru. Gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut. Po tym czasie wlewamy śmietankę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy 2 minutki mieszając wyłączamy.
Zupę podajemy z ziemniaczkami, jajkiem lub ryżem
Komentarze