Zupa szczawiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Listki szczawiu płuczemy dokładnie i zalewamy 1 szklanką wody, następnie pod przykryciem musimy je zagotować i pogotować kilka minut po czym przestudzić. Przestudzony szczaw dokładnie miksujemy.
2.Marchew obrać i pokroić w plasterki, następnie zalać 3 szklankami wody, dodać obraną pietruszkę i seler w całości oraz czosnek i lubczyk, dosypać 1 łyżeczkę jarzynki, przykryć i ugotować do miękkości.
3.Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i podsmażyć na margarynie,
niewielką ilość podsmażonej cebulki dodać razem z pokrojona w plasterki kiełbasą do wywaru warzywnego, dolać przecier szczawiowy i gotować kilka minut pod koniec zupę zagęścić mąką wymieszaną z niewielka ilością wody i śmietany. Po dodaniu mąki ze śmietaną zupę doprawić do smaku solą, pieprzem ziołowym i szczyptą cukru.
Ziemniaki obrać, ugotować i po odcedzeniu z wody potłuc dokładnie z pozostałym tłuszczem z cebulką.
Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić na talerzu, następnie zalać gorącą zupą, ziemniakami podawać na drugim talerzu.
Komentarze