Zupa szczawiowa

0 (0 ocen)

Zupa szczawiowa dla mnie to potwierdzenie, ze wiosna już jest.

Składniki:

  • 2 solidne garście szczawiu
    1 marchew
    1/2 pietruszki
    plasterek selera
    1 zabek czosnku
    1 cebula
    mała gałązka lubczyku
    2 łyżki masła lub margaryny
    2 łyżki kwaśnej smietany
    1 łyżka mąki pszennej
    1 pętko kiełbasy śląskiej lub podobnej
    dodatkowo;
    1 kg ziemniaków
    jajka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa szczawiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa szczawiowa 1. Listki szczawiu płuczemy dokładnie i zalewamy 1 szklanką wody, następnie pod przykryciem musimy je zagotować i pogotować kilka minut po czym przestudzić. Przestudzony szczaw dokładnie miksujemy.
  • zupa szczawiowa 2. Marchew obrać i pokroić w plasterki, następnie zalać 3 szklankami wody, dodać obraną pietruszkę i seler w całości oraz czosnek i lubczyk, dosypać 1 łyżeczkę jarzynki, przykryć i ugotować do miękkości.
  • zupa szczawiowa 3. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i podsmażyć na margarynie,
    niewielką ilość podsmażonej cebulki dodać razem z pokrojona w plasterki kiełbasą do wywaru warzywnego, dolać przecier szczawiowy i gotować kilka minut pod koniec zupę zagęścić mąką wymieszaną z niewielka ilością wody i śmietany. Po dodaniu mąki ze śmietaną zupę doprawić do smaku solą, pieprzem ziołowym i szczyptą cukru.
    Ziemniaki obrać, ugotować i po odcedzeniu z wody potłuc dokładnie z pozostałym tłuszczem z cebulką.
    Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić na talerzu, następnie zalać gorącą zupą, ziemniakami podawać na drugim talerzu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować