Zupa szczawiowa

0 (0 ocen)

  • 40 min

Bardzo smaczna zupa ,która często gości na polskich stołach. Najlepiej smakuje ze świeżego szczawiu z dodatkiem gotowanych jajek i wiejską śmietaną.

  • 40 min

Składniki:


  • 400 g świeżego szczawiu
    1.5 l bulionu wołowo-drobiowego
    2 marchewki
    4-5 ziemniaków
    4 łyżki masła
    150 ml śmietany
    łyżka mąki
    sól ,pieprz ,cukier

Zupa szczawiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przebrany szczaw opłukałem ,posiekałem i dusiłem na maśle 8 min. Zalałem bulionem dodałem pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew i gotowałem 25 min. Mąkę dokładnie wymieszałem z 4 łyżkami zimnej wody. Kiedy zniknęły grudki ,dodałem 4 łyżki zupy ,wymieszałem i wlałem do reszty zupy. Gotowałem 5 min i połączyłem ze śmietaną ,wcześniej rozbełtanej z paroma łyżkami zupy. Doprawiłem do smaku solą ,pieprzem oraz cukrem ,doprowadzić do wrzenia. Każdą porcję podałem z pokrojonym w ćwiartki jajkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy