Zupa szczawiowa

5 (176 ocen)

  • 30 min

Kwaśna zupka na letni dzień

  • 30 min

Składniki:

  • pęczek szczawiu
    1 udko z kurczaka
    mała włoszczyzna
    150 ml gęstej śmietany dobrze wymieszanej z 1 łyżeczką mąki
    2- 4 jajka ugotowane na twardo i podzielone na ćwiartki
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (176 ocen)

Zobacz również:

Zupy Jajko

Zupa szczawiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0v3qwoa 1. Ugotować udko z włoszczyzną w 2-ch litrach osolonej wody, odcedzić po 40 minutach.
    Szczaw umyć, odciąć łodyżki (wyrzucić) a liście pokroić w cienkie paseczki, wrzucić do wywaru, pogotować 10 minut
    W dużym kubku rozprowadzić śmietanę z mąką, potem po trochu dolewać zupę i cały czas mieszać - napełniony kubek wlać do zupy.
    Podawać lekko schłodzone z ćwiartkami jajek.

Porady

Udko można wykorzystać do jakiejś sałatki, zrobić galaretkę z drobiu, lub wkroić do zupy wtedy będzie bardziej treściwa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Śmietana Szczaw

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować