pęczek szczawiu
1 udko z kurczaka
mała włoszczyzna
150 ml gęstej śmietany dobrze wymieszanej z 1 łyżeczką mąki
2- 4 jajka ugotowane na twardo i podzielone na ćwiartki
sól, pieprz do smaku
Zupa szczawiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotować udko z włoszczyzną w 2-ch litrach osolonej wody, odcedzić po 40 minutach.
Szczaw umyć, odciąć łodyżki (wyrzucić) a liście pokroić w cienkie paseczki, wrzucić do wywaru, pogotować 10 minut
W dużym kubku rozprowadzić śmietanę z mąką, potem po trochu dolewać zupę i cały czas mieszać - napełniony kubek wlać do zupy.
Podawać lekko schłodzone z ćwiartkami jajek.
Porady
Udko można wykorzystać do jakiejś sałatki, zrobić galaretkę z drobiu, lub wkroić do zupy wtedy będzie bardziej treściwa.
Komentarze