Zupa szczawiowa

4.5 (160 ocen)

  • 60 min

Zupa szczawiowa po staropolsku. Z prawdziwą wiejską śmietaną, podana z jajkami lub grzankami chlebowymi.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 - 3 litry lekkiego rosołu lub wywaru mięsnego
    2 - 3 łyżki masła
    około 30 dag młodych liści szczawiu
    sól morska
    pieprz ziołowy
    pół szklanki wiejskiej śmietany

    jajka ugotowane na twardo
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa szczawiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szczaw myjemy, siekamy, podduszamy na maśle, dodajemy rosół, zaprawiamy wiejską śmietaną i gotujemy kilka minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym. Podajemy z grzankami chlebowymi lub jajkami ugotowanymi na półmiękko lub na twardo. Posypujemy świeżym lub suszonymi płatkami mniszka lekarskiego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować