Zupa szczawiowa

  • wyświetlono: 1415 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Zupa szczawiowa po staropolsku. Z prawdziwą wiejską śmietaną, podana z jajkami lub grzankami chlebowymi.

Kasja1986
  • 60min

Składniki

2 - 3 litry lekkiego rosołu lub wywaru mięsnego
2 - 3 łyżki masła
około 30 dag młodych liści szczawiu
sól morska
pieprz ziołowy
pół szklanki wiejskiej śmietany

jajka ugotowane na twardo

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Zupa szczawiowa

  • 1. Szczaw myjemy, siekamy, podduszamy na maśle, dodajemy rosół, zaprawiamy wiejską śmietaną i gotujemy kilka minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym. Podajemy z grzankami chlebowymi lub jajkami ugotowanymi na półmiękko lub na twardo. Posypujemy świeżym lub suszonymi płatkami mniszka lekarskiego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczyla
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-173hu3h

Dodane przez: paolineczka

Zupa szczawiowa

Pyszna , kwaskowata zupa. Przypomina...

Zupa szczawiowa

Dodane przez: redberry92

Zupa szczawiowa

Tania i prosta zupa, świetny zamiennik...

Zupa szczawiowa

Dodane przez: Gregorhspeed

Zupa szczawiowa

Obowiązkowa zupa ze świeżego szczawiu,...

image-1l7jvc0

Dodane przez: Di bloguje

Zupa szczawiowa

Chyba każdy zna tą zieloną, lekko...

zupa szczawiowa

Dodane przez: iziona

Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa dla mnie to potwierdzenie,...

zupa szczawiowa

Dodane przez: kinga_ka

TRADYCYJNA PYSZNA ZUPA SZCZAWIOWA

Kiedy przychodzi sezon jesienno...