Zupa szczawiowa

4.99 (163 ocen)

  • 15 min

Tania i prosta zupa, świetny zamiennik zupy ogórkowej:)

  • 15 min

Składniki:

  • 1l wody
    2-3 łyżki śmietany
    2 łyżki mąki
    1 kostka rosołowa
    1 wiązka szczawiu
    4 jajka
    1 płaska łyżeczka kucharka
    szczypta pieprzu
Wystaw ocenę:

4.99 (163 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa szczawiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować jaja na twardo, w tym samym czasie nalać do garnka wodę i gotować.
  • 2. Umyć szczaw, pokroić liście szczawiu w paski.
  • 3. Do gotującej wody wrzucić kostkę rosołową wraz z szczawiem.
  • 4. Gdy szczaw zmieni kolor na zgniło-zielony, dolać śmietanę rozmieszaną z wodą i mąką.
  • 5. Dodać kucharka i pieprz.
  • 6. Gotować do momentu wrzenia.
  • 7. Gotową zupę podać z pokrojonym jajkiem.

Porady

Zamiast jajka można podać z ryżem. Można dodać octu do zupy, gdyby była mało kwaskowata.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować