Pęczek szczawiu
Włoszczyzna: marchewka, pietruszka (korzeń i natka), kawałeczek selera
Łyżka masła lub oleju
2 jajka
1/2 szklanki jogurtu lub śmietany
Łyżka mąki
Sól, pieprz
1 1/2 litra wody
Sposób przygotowania przepisu:
Zupa szczawiowa
1.
Do garnka z zimną wodą wkładamy oczyszczone i umyte warzywa. Gotujemy do miękkości.
W tym czasie dokładnie myjemy szczaw. Drobno siekamy i przesmażamy na łyżce masła lub oleju, a następnie dodajemy do wywaru warzywnego, ale dopiero wtedy, gdy warzywa będą miękkie. Chwilę gotujemy na wolnym ogniu i wlewamy do gotującej się zupy przygotowaną zawiesinę: jogurt lub śmietanę mieszamy z łyżką mąki i kilkoma łyżkami lekko ostudzonej zupy. Ostrożnie wlewamy do garnka, uważając, aby śmietana się nie ścięła. Podgrzewamy na małym ogniu, stale mieszając i nie dopuszczając do wrzenia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Gotową zupę zaciągamy 2 rozmąconymi jajkami. Nie każdy lubi smak jajecznej zawiesiny, ale mnie ten dodatek bardzo smakuje i jest koniecznym składnikiem zupy szczawiowej.
Zupę podajemy oczywiście z jajkami ugotowanymi na twardo.
Porady
Jajka można przekroić na pół lub na mniejsze kawałki, co znaczne ułatwia jedzenie, chociaż nie wygląda zbyt efektownie.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze