Zupa szczawiowa

0 (0 ocen)

Pyszna , kwaskowata zupa. Przypomina mi smak wiosny i wakacji…za którymi tak bardzo tęsknię :-)) Taka zupka najlepiej smakuje z ryżem i z jajkiem. Choć pewnie znajdą się zwolennicy szczawiowej z makaronem. U Nas jednak tylko ryż i jajo. Mój Synek uwielbia zupkę szczawiową, je aż mu się uszka trzęsą

Składniki:

  • 2 średnie marchwie

    2 małe pietruszki

    1/2 małego selera

    1 cm kawałek pora

    1 słoik siekanego szczawiu

    sól pieprz do smaku

    3 ziela angielskie

    2 liście laurowe

    ok 2 l wody

    70 ml śmietanki kremówki

    2 płaskie łyżki ryżu

    4 jajka ugotowane na twardo

Zupa szczawiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do garnka wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Całość zalewamy wodą i gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie.
    Gdy to nastąpi , wyjmujemy warzywa z garnka dodajemy szczaw i ryż. Gotujemy do momentu aż ryż zmięknie. Dodajemy śmietanki mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Zupę przelewamy na talerze i dodajemy po 1 jajku pokrojonym na mniejsze kawałki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy