Zupa szczawiowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Zupa szczawiowa to kolejny klasyk polskiej kuchni. Przygotowywana bywa na bardzo różne sposoby, z różnymi dodatkami. Ale podstawa to szczaw, a najlepszy to taki dziko rosnący, ekologiczny.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • kości wieprzowe (500 g)
    400 g świeżego szczawiu
    1.5 l bulionu warzywno-mięsnego
    2 młode marchewki
    1 mały korzeń pietruszki
    pół małego selera
    3 jajka ugotowane na twardo
    5 ziemniaków
    4 łyżki masła
    150 ml śmietany
    łyżka mąki
    sól
    pieprz
    cukier
    koperek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa szczawiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kości zalałem zimną wodą. Po zagotowaniu zszumowałem. Warzywa umyłem, obrałem. Ziemniaki pokroiłem w grubą kostkę, marchewki w grubsze słupki, seler na dwie części oraz pietruszkę. Warzywa dodałem do wywaru, podgotowałem do miękkości. Wywar przecedziłem przez gazę. Wyjąłem ziemniaki i marchewkę. Kości można obrać z kawałków mięsa, które można dodać do zupy. Przebrany szczaw opłukałem, posiekałem i dusiłem na maśle 8 min. Zalałem bulionem dodałem ziemniaki i marchew i gotowałem 25 min. Mąkę dokładnie wymieszałem z 4 łyżkami zimnej wody. Kiedy zniknęły grudki ,dodałem 4 łyżki zupy ,wymieszałem i wlałem do reszty zupy. Gotowałem 5 min i połączyłem ze śmietaną ,wcześniej rozbełtanej z paroma łyżkami zupy.
    Doprawiłem do smaku solą ,pieprzem oraz cukrem ,doprowadziłem do wrzenia. Każdą porcję podałem z pokrojonym w ćwiartki jajkiem. Posypałem pokrojonym koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować