Zupa soczewicowo-bakłażanowa z serkiem topionym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jest pyszna, gęsta i bardzo sycącą. To wulkan witamin i energii.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 szklanki zielonej soczewicy (1 szklanka=250 ml)

    Około 1,5 litra wody

    2 cebule białe

    4 ząbki czosnku

    1 bakłażan

    Papryka zielona

    mały słoiczek koncentratu pomidorowego (około 170 gram)

    2 opakowania serka topionego o smaku śmietankowym

    Ostra i słodka papryka w proszku

    Kurkuma w proszku

    Pieprz ziołowy, sól

    olej

    Ponadto: mąką ziemniaczana do ewentualnego zagęszczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa soczewicowo-bakłażanowa z serkiem topionym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę, czosnek obierz, pokrój drobno i podsmaż na oleju na złoty kolor. Paprykę i bakłażana umyj (bakłażana obierz ze skórki) , a następnie pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju. Zieloną soczewicę przepłukaj, następnie zalej wodą, wrzuć przesmażone warzywa i gotuj około 20 minut. Następnie wrzuć koncentrat pomidorowy, roztopione serki topione (najlepiej serki roztopić w mikrofali lub w podgrzewając w kąpieli wodnej). Zagotuj , aż do połączenia składników. Wsyp przyprawy do smaku. Jeśli zupa byłaby za rzadka dodaj łyżkę mąki rozmieszaną z odrobiną wody. Podawaj z pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Serek Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować