Zupa śliwkowo-gruszkowa

0 (0 ocen)

  • 20 min

Zupa jesienna którą robiła moja babcia ze śliwek, gruszek i jabłek, obowiązkowo musiały buc kluski.Moja rodzina bardzo ją lubi.

  • 20 min

Składniki:

  • 20 dkg śliwek węgierek
    2 gruszki
    1 jabłko
    1 laska wanilii
    2 goździki
    sól, cukier do smaku
    1/2 szklanki śmietany 18 %


    kluski:
    1 jajko
    1/2 szklanki mąki
    1 łyżka wody
    sól szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kluski

Zupa śliwkowo-gruszkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki pozbawiam pestek, jabłkówka kroję na cząstki pozbawiam nasion, to samo robię z gruszkami, ale zostawiam skórki. Przekładam do garnka, dodaję laskę wanilii, goździki, szczyptę soli i gotuję aż owoce zmiękną około pięć minut. Do miseczki przesypuję mąkę, dodaję szczyptę soli, wodę zimną, jajko i mieszam. Ciasto ma mieć konsystencję nie za rzadką i nie za gęstą. Kluski gotuję w zupie bezpośrednio. Mam specjalną tarkę do robienia ich, ale można także łyżką nakładać. Żupę jeszcze chwile gotuję aż kluski dojdą. Wyłączam gaz. Śmietanę wlewam do kubka i dostaję po łyżce zupę żeby się nie zważyła. Potem wlewam całość do zupy. można doprawić cukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować