ZUPA ŚLIWKOWA Z CYNAMONEM

0 (0 ocen)

  • 30 min

Zupę śliwkową robi się błyskawicznie. Jest smaczna i zdrowa. Moja córeczka Natalka bardzo ja lubi.

  • 30 min

Składniki:

  • • 70 dag śliwek
    • 250 ml słodkiej śmietanki (12%)
    • 3-4 łyżki cukru
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 3-4 goździki
    • po kawałku kory cynamonu i skórki cytrynowej
    • listki melisy

Zupa śliwkowa z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki umyć, przekroić, wyjąć pestki (kilka odłożyć). Litr wody zagotować z cukrem, goździkami, cynamonem i skórką cytrynową. Do wrzącego płynu włożyć połówki śliwek i kilka pestek. Zupę doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu 5 minut, aż śliwki będą miękkie.
  • 2. Usunąć pestki, cynamon, goździki i skórkę cytrynową. Kilka połówek śliwek wyjąć do dekoracji. Mąkę wymieszać z niewielką ilością zimnej wody, wlać do zupy i mieszając, zagotować. Zupę lekko ostudzić, zmiksować, wlać śmietankę, wymieszać i podgrzać.
  • 3. Zupę wlać na talerze, udekorować odłożonymi śliwkami i listkami melisy. Można podawać na ciepło lub na zimno, najlepiej z grzankami z bułki lub groszkiem ptysiowym.

Komentarze

Podobne przepisy