Zupa śliwkowa

0 (0 ocen)

  • 20 min

Przepis znalazłam z starym zeszycie,postanowiłam od razu wypróbować przepis.Do tej zupy użyłam powidła domowej roboty.Nigdy nie jadłam takiej zupy,okazała się pyszna.

  • 20 min

Składniki:

  • powidło śliwkowe ( 1 szklanka)
    2 szklanki gorącej wody
    cukier do smaku
    cynamon do smaku
    3 goździki
    1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

    dodatkowo:
    pół szklanki śmietany kremówki 30%
    cukier puder do smaku
    cynamon do oprószenia śmietany

Zupa śliwkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zagotować z goździkami,następnie goździki usunąć.Dodać powidło i dokładnie zmiksować.
  • 2. Mąkę rozmieszać w niewielkiej ilości zimnej wody (ilość mąki zależy jak gęstą chcemy mieć zupę ). Mąkę wlać do zupy i zagotować energicznie mieszając,żeby nie było grudek.
  • 3. Zupę przyprawić do smaku cukrem i cynamonem.
  • 4. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem do smaku.
  • Gotowa zupa. 5. Na talerze lub do miseczek nakładać porcje zupy,udekorować bitą śmietaną i oprószyć cynamonem.

Komentarze

Podobne przepisy