Przepis znalazłam z starym zeszycie,postanowiłam od razu wypróbować przepis.Do tej zupy użyłam powidła domowej roboty.Nigdy nie jadłam takiej zupy,okazała się pyszna.
20 min
Składniki:
powidło śliwkowe ( 1 szklanka)
2 szklanki gorącej wody
cukier do smaku
cynamon do smaku
3 goździki
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
dodatkowo:
pół szklanki śmietany kremówki 30%
cukier puder do smaku
cynamon do oprószenia śmietany
1.Wodę zagotować z goździkami,następnie goździki usunąć.Dodać powidło i dokładnie zmiksować.
2.Mąkę rozmieszać w niewielkiej ilości zimnej wody (ilość mąki zależy jak gęstą chcemy mieć zupę ). Mąkę wlać do zupy i zagotować energicznie mieszając,żeby nie było grudek.
3.Zupę przyprawić do smaku cukrem i cynamonem.
4.Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem do smaku.
5.Na talerze lub do miseczek nakładać porcje zupy,udekorować bitą śmietaną i oprószyć cynamonem.
Komentarze