Zupa śledziowa

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo smaczna zupa śledziowa....a jeszcze lepsza następnego dnia.

  • 30 min

Składniki:

  • 4 filety śledziowe matiasy
    torebka ryżu
    6 brykietów szpinaku mrożonego

    duża cebula

    1 litr wody
    pęczek włoszczyzny ( mała marchewka, mała pietruszka i kawałek selera )
    3 listki laurowe
    3 ziarenka ziela angielskiego
    1 łyżeczka czosnku granulowanego
    2 łyżki cukru
    1/4 szklanki octu
    sól do smaku

    natka do dekoracji

Zupa śledziowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zagotować z włoszczyzna i z listkami, zielem, czosnkiem. Dodać pokrojoną ( może być grubo ) cebulę. ( 15 min ) Dodać cukier i ocet.
    Włożyć całe śledzie i chwilę gotować , tak , żeby się nie rozpadły.
    Wyjąć włoszczyznę , listki i ziele, i ugotowane śledzie, które należy pokroić na kawałki .
    Do wywaru dodać ugotowany wcześniej ryż i brykiety szpinaku. Wszystko dokładnie zmiksować. Zupa gotowa. Podawać z pokrojonym w paski śledziem. Smacznego.

Porady

Ostrożnie z solą, ponieważ śledzie są słone.

Komentarze

Podobne przepisy