Zupa serowa z pulpecikami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Za równo zupy jak i ser uwielbiamy wszyscy stąd zupa serowa. Z dodatkiem małych wieprzowych pulpecików zaspokoi nawet duży głód. Sama zupa jest delikatna, przyjemnie serowa zaś pulpeciki dzięki cebuli z czosnkiem charakterne w smaku.

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2l. wywaru warzywnego
    200g. kremowego serka śmietanowego
    300g. tartego sera żółtego gouda
    100g. tartego sera żółtego cheddar
    sól
    pieprz
    Pulpeciki:
    500g. zmielonej łopatki wieprzowej
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka masła klarowanego
    1 jajko
    1 kajzera namoczona w mleku
    4 łyżki bułki tartej
    1 łyżeczka przyprawy warzywnej lub soli
    1 łyżeczka pieprzu
    Dodatkowo:
    Makaron nitki

Zupa serowa z pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pulpeciki:Cebulę i czosnek siekamy drobno, szklimy na rozgrzanym maśle, bułkę odsączamy z mleka.
    Do mięsa dodajemy cebulę z czosnkiem,kajzerkę, bułkę tartą , jajko oraz przyprawy.
    Wyrabiamy dłońmi masę z której formujemy malutkie pulpeciki.
  • 2. Zupa:W garnku podgrzewamy wywar warzywny, dodajemy porcjami sery, podgrzewamy do momentu ich rozpuszczenia.
    Zupę doprawiamy solą oraz pieprzem.
  • 3. Zmniejszamy gaz do minimum , do garnka wkładamy pulpeciki.
    Gotujemy kolejne 10 min.
  • 4. Gorącą zupę podajemy z ugotowanym makaronem nitki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy