Zupa serowa z pieczonym buraczkiem

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Efektowna i nietypowa zupa serowa, obfitująca w kolorowe warzywa, z wyraźnym buraczanym akcentem. Odpowiednio przyprawiona, smaczna i aromatyczna, a przy tym pożywna i rozgrzewająca.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g obranych, pieczonych buraków
    1 duża czerwona papryka (220 g)
    160 g pora
    100 g obranego selera korzeniowego
    100 g kukurydzy konserwowej z puszki (masa bez zalewy)
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1 łyżka posiekanej melisy
    300 g sera topionego
    2 łyżki oliwy lub oleju
    5 szklanek wody
    2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżka jasnego sosu sojowego
    1 łyżka sosu Worcester
    4 goździki
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    1 łyżeczka białej gorczycy mielonej
    ½ łyżeczki mielonych owoców kolendry
    ½ łyżeczki mielonej kurkumy
    ¼ łyżeczki mielonych nasion kozieradki
    ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    ½ łyżeczki imbiru mielonego
    ¼ łyżeczki mielonej chilli w płatkach
    spora szczypta mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
    spora szczypta mielonego cynamonu
    sól do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
    prażone ziarna słonecznika łuskanego do podania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Ciasta Sok Przystawki Sosy

Zupa serowa z pieczonym buraczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa serowa z pieczonym buraczkiem 1. W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać pokrojone w kostkę miąższ papryki i seler, pokrojonego w półplastry pora oraz obrany i posiekany czosnek. Dołożyć przyprawy – goździki, słodka paprykę, gorczycę, owoce kolendry, kurkumę, nasiona kozieradki, gałkę muszkatołową, imbir, chilli, kumin i cynamon. Składniki smażyć 1 – 2 min, mieszając. Następnie wlać sok z cytryny, sos sojowy i sos Worcester – dusić 2 – 3 min. Zawartość garnka zalać wodą i doprowadzić do wrzenia, po czym gotować ok. 10 min (do miękkości warzyw).
  • Zupa serowa z pieczonym buraczkiem 2. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę buraki, kukurydzę i ser. Gotować jeszcze 1 – 2 min, mieszając, aż ser całkowicie się rozpuści.
    Na końcu dołożyć posiekane zioła i przyprawy do smaku – wymieszać i podawać. Każdą porcję zupy posypać prażonym słonecznikiem. Potrawę podawać z ciemnym pieczywem lub grzankami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować