Efektowna i nietypowa zupa serowa, obfitująca w kolorowe warzywa, z wyraźnym buraczanym akcentem. Odpowiednio przyprawiona, smaczna i aromatyczna, a przy tym pożywna i rozgrzewająca.
40 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
400 g obranych, pieczonych buraków
1 duża czerwona papryka (220 g)
160 g pora
100 g obranego selera korzeniowego
100 g kukurydzy konserwowej z puszki (masa bez zalewy)
3 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanej melisy
300 g sera topionego
2 łyżki oliwy lub oleju
5 szklanek wody
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 łyżka sosu Worcester
4 goździki
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
1 łyżeczka białej gorczycy mielonej
½ łyżeczki mielonych owoców kolendry
½ łyżeczki mielonej kurkumy
¼ łyżeczki mielonych nasion kozieradki
¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
½ łyżeczki imbiru mielonego
¼ łyżeczki mielonej chilli w płatkach
spora szczypta mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
spora szczypta mielonego cynamonu
sól do smaku
pieprz biały mielony do smaku
prażone ziarna słonecznika łuskanego do podania
Zupa serowa z pieczonym buraczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać pokrojone w kostkę miąższ papryki i seler, pokrojonego w półplastry pora oraz obrany i posiekany czosnek. Dołożyć przyprawy – goździki, słodka paprykę, gorczycę, owoce kolendry, kurkumę, nasiona kozieradki, gałkę muszkatołową, imbir, chilli, kumin i cynamon. Składniki smażyć 1 – 2 min, mieszając. Następnie wlać sok z cytryny, sos sojowy i sos Worcester – dusić 2 – 3 min. Zawartość garnka zalać wodą i doprowadzić do wrzenia, po czym gotować ok. 10 min (do miękkości warzyw).
2.Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę buraki, kukurydzę i ser. Gotować jeszcze 1 – 2 min, mieszając, aż ser całkowicie się rozpuści.
Na końcu dołożyć posiekane zioła i przyprawy do smaku – wymieszać i podawać. Każdą porcję zupy posypać prażonym słonecznikiem. Potrawę podawać z ciemnym pieczywem lub grzankami.
Komentarze