Zupa serowa z krakersami

0 (0 ocen)

Przepyszna serowa zupa na bazie serów pleśniowych, naturalna. Podana z krakersami smakuje wybornie. Polecam zrobienie takiej zupy na przyjęcie gości, będą zachwyceni. Pod warunkiem że lubią sery pleśniowe.

Składniki:

  • na 5 porcji:
    1litr bulionu
    4-5 ziemniaków
    100 g sera pleśniowego brie naturalnego
    100 g sera pleśniowego camembert naturalnego
    100 g sera z niebieską pleśnią
    2 trójkąciki serka topionego śmietankowego
    1 łyżka startego parmezanu (można pominąć)
    2 ząbki czosnku (może być granulowany)
    1 cebula
    pieprz biały mielony
    gałka muszkatołowa mielona
    szczypta kurkumy

    Dodatkowo:
    krakersy
    zielenina do posypania (polecam szczypiorek)
    oliwa do smażenia




Zupa serowa z krakersami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa serowa 1. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować w bulionie. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać i razem z cebulą zeszklić na odrobinie oliwy, dodać do ziemniaków. Sery pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do gotującej się zupy, zmniejszyć ogień na minimum i stale mieszając roztopić sery. Gotową zupę doprawić przyprawami. Na koniec zmiksować.

Porady

Zupę można podawać z łyżką kukurydzy konserwowej lub makaronem szpinakowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy