Zupa serowa z grzankami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Delikatna w smaku i sycąca, bardzo dobra.

  • 40 min

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku
    1 cebula
    20 dag marchwi
    1 por
    20 dag żółtego sera
    5 dag masła
    2 listki laurowe
    pęczek natki pietruszki
    1 i ½ l bulionu drobiowego
    sól, pieprz
    125 ml śmietany kremówki
    1 łyżka soku z cytryny
    4-5 kromek zwykłego chleba

Zupa serowa z grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek i cebulę oczyścić i posiekać. Marchew i por oczyścić i umyć. Marchew pokroić w cienkie paski, por w plasterki. Ser zetrzeć na tarce.
  • 2. Czosnek i cebulę zeszklić na 20 g masła, dodać marchew i por, krótko podsmażyć. Następnie wlać bulion, dodać listki laurowe i gotować 5 minut. Dodać ser i gotować następne 5 minut, mieszając. Doprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę. Śmietanę wymieszać z niewielką ilością gorącej zupy, wlać do zupy i doprawić sokiem z cytryny.

  • 3. Chleb pokroić w kostkę i usmażyć grzanki na 30 g masła. Zupę podawać z grzankami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy