2 ząbki czosnku
1 cebula
20 dag marchwi
1 por
20 dag żółtego sera
5 dag masła
2 listki laurowe
pęczek natki pietruszki
1 i ½ l bulionu drobiowego
sól, pieprz
125 ml śmietany kremówki
1 łyżka soku z cytryny
4-5 kromek zwykłego chleba
Zupa serowa z grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czosnek i cebulę oczyścić i posiekać. Marchew i por oczyścić i umyć. Marchew pokroić w cienkie paski, por w plasterki. Ser zetrzeć na tarce.
2.Czosnek i cebulę zeszklić na 20 g masła, dodać marchew i por, krótko podsmażyć. Następnie wlać bulion, dodać listki laurowe i gotować 5 minut. Dodać ser i gotować następne 5 minut, mieszając. Doprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę. Śmietanę wymieszać z niewielką ilością gorącej zupy, wlać do zupy i doprawić sokiem z cytryny.
3.Chleb pokroić w kostkę i usmażyć grzanki na 30 g masła. Zupę podawać z grzankami.
Komentarze