Zupa serowa z domowym makaronem szpinakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko i rosół zagotować. Dodać ulubione serki topione. Mieszać najlepiej trzepaczką by serki dokładnie się rozpuściły. Dodać śmietanę i doprawić do smaku imbirem, gałką i pieprzem. Wrzucić natkę. Zupę zagotować. Do miski włożyć wszystkie składniki na makaron i wyrobić gładkie ciasto. Bardzo cienko rozwałkować i pokroić w pasy 3-4 cm. Każdy pasek pokroić na cienkie kluseczki. makaron obsypać lekko mąką i zostawić na stolnicy by lekko przeschły. Makaron ugotować we wrzątku do miękkości . Odcedzić i przelać zimną wodą. Podawać z zupą.
Porady
Zupę można podawać również z grzankami. Serki można mieszać smakami, ja lubię zupę z ziołowych serków.
Komentarze