Zupa serowa z domowym makaronem szpinakowym

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszna i szybka w przygotowaniu zupa serowa z dodatkiem szpinakowego makaronu.

  • 40 min

Składniki:

  • Zupa:
    2 szklanki rosołu (może być z kostki)
    2 szklanki mleka
    3 łyżki śmietany 30 %
    4 trójkąciki serka topionego o dowolnym smaku
    szczypta imbiru
    szczypta gałki muszkatołowej
    świeżo mielony pieprz
    posiekana natka pietruszki

    Makaron:
    niepełna szklanka mąki
    jajko
    szczypta soli
    łyżka rozdrobnionego szpinaku (odparowanego i uduszonego z dodatkiem czosnku i soli)

Zupa serowa z domowym makaronem szpinakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko i rosół zagotować. Dodać ulubione serki topione. Mieszać najlepiej trzepaczką by serki dokładnie się rozpuściły. Dodać śmietanę i doprawić do smaku imbirem, gałką i pieprzem. Wrzucić natkę. Zupę zagotować. Do miski włożyć wszystkie składniki na makaron i wyrobić gładkie ciasto. Bardzo cienko rozwałkować i pokroić w pasy 3-4 cm. Każdy pasek pokroić na cienkie kluseczki. makaron obsypać lekko mąką i zostawić na stolnicy by lekko przeschły. Makaron ugotować we wrzątku do miękkości . Odcedzić i przelać zimną wodą. Podawać z zupą.

Porady

Zupę można podawać również z grzankami. Serki można mieszać smakami, ja lubię zupę z ziołowych serków.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy