Zupa serowa

0 (0 ocen)

  • 25 min

Błyskawiczna, sycąca, o oryginalnym smaku .

  • 25 min

Składniki:

  • 1,5 l bulionu
    400g serków topionych (polecam goudę i z dodatkiem szynki)
    1 dużą cebulę
    2 ząbki czosnku
    Do wyboru: kukurydza, groszek lub wędzona szynka
    Dodatkowo: grzanki





Zupa serowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy (podgrzewamy) bulion. Trochę ciepłego bulionu (około 2 wazówki) odlewamy do innego naczynia (miski, rondelka).


  • 2. Obieramy cebulę i czosnek, drobno je siekamy, podsmażamy. Jeśli zdecydowaliśmy się na dodanie szynki, warto ją podsmażyć razem z cebulą i czosnkiem. Zawartość patelni dodajemy do bulionu
  • 3. Do odlanego bulionu dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki serki. Całość energicznie mieszamy przy pomocy koziołka. Nie polecam wrzucania serków wprost do garnka z bulionem, gdyż nie rozpuszczą się w nim idealnie i zawsze pozostają jakieś pływające, nieroztopione kawałki. Kiedy serki są już rozmieszane, wlewamy je do bulionu. Przy rozpuszczaniu serów zawsze można użyć blendera. Lepiej użyć go w stosunku do odlanej części bulionu, w którym mieszaliśmy serki, bo zblendowanie na koniec całej zupy, spowoduje zmiksowanie także innych znajdujących się w niej składników np. cebuli, groszku czy szynki.
  • 4. Zupę gotujemy parę minut. Doprawiamy solą, pieprzem, gałka muszkatołową i odrobiną papryki. Jeśli nie zdecydowaliśmy się na szynkę, teraz wrzucamy groszek lub kukurydzę.
  • 5. Podajemy z grzankami, najlepiej czosnkowymi ! Można także posypać zupę startą mozarellą !
    Po więcej przepisów zapraszam na http://gotujzkodeksem.wordpress.com/

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy