1,5 l bulionu
400g serków topionych (polecam goudę i z dodatkiem szynki)
1 dużą cebulę
2 ząbki czosnku
Do wyboru: kukurydza, groszek lub wędzona szynka
Dodatkowo: grzanki
1.Gotujemy (podgrzewamy) bulion. Trochę ciepłego bulionu (około 2 wazówki) odlewamy do innego naczynia (miski, rondelka).
2.Obieramy cebulę i czosnek, drobno je siekamy, podsmażamy. Jeśli zdecydowaliśmy się na dodanie szynki, warto ją podsmażyć razem z cebulą i czosnkiem. Zawartość patelni dodajemy do bulionu
3.Do odlanego bulionu dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki serki. Całość energicznie mieszamy przy pomocy koziołka. Nie polecam wrzucania serków wprost do garnka z bulionem, gdyż nie rozpuszczą się w nim idealnie i zawsze pozostają jakieś pływające, nieroztopione kawałki. Kiedy serki są już rozmieszane, wlewamy je do bulionu. Przy rozpuszczaniu serów zawsze można użyć blendera. Lepiej użyć go w stosunku do odlanej części bulionu, w którym mieszaliśmy serki, bo zblendowanie na koniec całej zupy, spowoduje zmiksowanie także innych znajdujących się w niej składników np. cebuli, groszku czy szynki.
4.Zupę gotujemy parę minut. Doprawiamy solą, pieprzem, gałka muszkatołową i odrobiną papryki. Jeśli nie zdecydowaliśmy się na szynkę, teraz wrzucamy groszek lub kukurydzę.
5.Podajemy z grzankami, najlepiej czosnkowymi ! Można także posypać zupę startą mozarellą !
Po więcej przepisów zapraszam na http://gotujzkodeksem.wordpress.com/
Komentarze