Zupa selerowa z soczewicą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszną zupę selerową przygotowaną z dodatkiem czerwonej soczewicy. Gęsta i pożywna oraz szybka w przygotowaniu zupa, którą polecam na obiad.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 l wody
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 średni seler ( 40 dag )
    2 ziemniaki
    6 łyżek czerwonej soczewicy
    1 łyżka domowej przyprawy do zupy
    3/4 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
    sól do smaku
    pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Desery

Zupa selerowa z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa selerowa z soczewicą 1. Zagotowujemy wodę w garnku. W międzyczasie obieramy marchewki i pietruszkę, myjemy i kroimy w kosteczkę. Wkładamy do gotującej się wody.
    Seler obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, myjemy. Dokładamy do zupy po 15 minutach gotowania się marchewki. Ziemniaki obieramy i myjemy, kroimy w kostkę i dokładamy do gotujących się warzyw.
    Gdy warzywa są prawie miękkie wsypujemy przyprawy i soczewicę.
    Po około 10 minutach dodajemy śmietankę i wszystko razem zagotowujemy..
    Przed podaniem posypujemy pokrojoną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować