Zupa selerowa z jogurtowymi kluseczkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zapraszam na zupę selerową. Zamiast ziemniaków zrobiłam kluseczki jogurtowe. Zupa jest podana z podsmażoną szynką.

  • 60 min

Składniki:

  • zestaw a
    a) składniki podstawowe z zestawu
    1/2 średniego selera korzeniowego
    15 dag szynki gotowanej
    200 g jogurtu naturalnego
    b) składnik podstawowy dodatkowy
    6 czubatych łyżek mąki
    c) składniki robocze
    4 szkl wody
    1 średnia marchewka
    1 łyżka oleju rzepakowego
    1/2 łyżeczki soli+szczypta do kluseczek
    1 jajko
    szczypta soli oczyszczonej
    d) dekoracja
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa selerowa z jogurtowymi kluseczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Do garnka wlewamy wodę,stawiamy na gaz,zagotowujemy. W międzyczasie seler i marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę.
    Plasterki szynki gotowanej kroimy w małą kosteczkę. Do gotującej wody, wkładamy pokrojony seler i marchewkę, gotujemy do miękkości.
    Kluseczki:do miski wkładamy jogurt,wbijamy jajko, mieszamy dodajemy mąkę i sodę oczyszczoną i sól. Mieszamy. Ciasto musi być bardzo gęste. W drugim garnku zagotowujemy osoloną wodę, wkładamy łyżką kluseczki( łyżkę moczymy w garnku w gotującej wodzie), gotujemy od wypłynięcia około 3 minut.
    Ugotowane kluseczki przekładamy na cedzak. Na rozgrzanym oleju smażymy pokrojoną szynkę.
    Natkę pietruszki kroimy bardzo drobną. Ugotowaną zupę solimy.
    Zupę przelewamy na talerz, wkładamy kluseczki i szynkę, posypujemy pietruszką.



Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować