1.1 i 1/3 selera obieramy, kroimy na małe słupki. Podsmażamy na 4 łyżkach masłach. Gdy seler się zarumieni dolewamy wodę, i dusimy na małym ogniu, aż zmięknie.
2.Do garnka wlewamy około 2,5 litra wody. 2/3 selera ścieramy na tarce o grubych oczkach, skrapiamy sokiem z 2 cytryn, dodajemy do gotującej się wody.
3.Po kilku minutach dodajemy słupki selera wraz z wywarem. Dodajemy sól, pieprz, łyżkę posiekanej natki pietruszki. Gotujemy razem około 15min.
4.Plasterki szynki kroimy na mniejsze kawałki, podsmażamy na patelni.
5.Na patelni podsmażamy łyżkę masła z łyżką mąki. Dodajemy odrobinę gorącej wody i mieszamy żeby zlikwidować grudki. Wlewamy do gotującej się zupy. Na koniec dodajemy kilka łyżek jogurtu naturalnego.
6.Zupę podajemy z podsmażoną szynką oraz grzankami.
Komentarze