Zupa selerowa

0 (0 ocen)

  • 45 min

Smaczna a zarazem zaskakująco prosta zupa selerowa z nutą cytryny.

  • 45 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI PODSTAWOWE:
    2 duże korzenie selera
    mały jogurt naturalny
    kilka plastrów wędzonej szynki wieprzowej

    SKŁADNIKI DODATKOWE:
    sok z 2 cytryn

    SKŁADNIKI ROBOCZE:
    2,5 l wody
    sól
    pieprz
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    5 łyżek masła
    1 łyżka mąki
    1 łyżka oleju do smażenia

    DEKORACJA:
    kilka grzanek

Zupa selerowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1 i 1/3 selera obieramy, kroimy na małe słupki. Podsmażamy na 4 łyżkach masłach. Gdy seler się zarumieni dolewamy wodę, i dusimy na małym ogniu, aż zmięknie.
  • 2. Do garnka wlewamy około 2,5 litra wody. 2/3 selera ścieramy na tarce o grubych oczkach, skrapiamy sokiem z 2 cytryn, dodajemy do gotującej się wody.
  • 3. Po kilku minutach dodajemy słupki selera wraz z wywarem. Dodajemy sól, pieprz, łyżkę posiekanej natki pietruszki. Gotujemy razem około 15min.
  • 4. Plasterki szynki kroimy na mniejsze kawałki, podsmażamy na patelni.
  • 5. Na patelni podsmażamy łyżkę masła z łyżką mąki. Dodajemy odrobinę gorącej wody i mieszamy żeby zlikwidować grudki. Wlewamy do gotującej się zupy. Na koniec dodajemy kilka łyżek jogurtu naturalnego.
  • 6. Zupę podajemy z podsmażoną szynką oraz grzankami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy