Zupa rybna z pomidorami (z filetów)

4.48 (160 ocen)

Pyszna, zdrowa, treściwa zupa. Robiłam ją pierwszy raz i na pewno nie ostatni, bo smakowała całej rodzinie.

Składniki:

  • ok 600-800 g ryby świeżej lub mrożonej (ja użyłam filetów ze skórą świeżego pstrąga i mrożonych filetów z morszczuka)
    4-5 marchewek
    1 korzeń pietruszki
    pół korzenia selera
    3 łodygi selera naciowego
    5 dużych ziemniaków
    1 duża cebula
    kawałek pora
    1 puszka pomidorów krojonych
    pieprz cytrynowy
    przyprawa do ryb
    sól morska młynek
    ziele angielskie (kilka kulek)
    liść laurowy ok 6 szt
    pieprz kolorowy w kulkach
    kilka ziarnek kolendry
    szczypta imbiru
    szczypta papryki w proszku słodkiej
    pół łyżeczki tymianku
    kostka bulionowa
Wystaw ocenę:

4.48 (160 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa rybna Ryba

Zupa rybna z pomidorami (z filetów) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ryby do zupy 1. Ryby pokroić w kawałki ''na jeden kęs'', oprószyć solą, pieprzem cytrynowym, tymiankiem i przyprawą do ryb. Schować do lodówki na ok 1 godzinę. 1,5 litra wody zagotować w garnku, dodać kostkę bulionową, ziele, liście, kawałek pora, seler (korzeń) i marchew pokrojone w kostkę oraz korzeń pietruszki.
  • 2. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę i usmażyć na brązowo na odrobinie oleju, dodać do gotujących się warzyw wraz z kolendrą, papryką i imbirem. Gdy warzywa zmiękną, dodać pomidory z puszki, ziemniaki pokrojone w grubszą kostkę i seler naciowy pocięty na cienkie plasterki. Gotować ok 15 min a następnie dodać rybę. Całość porządnie doprawić przyprawami. (w razie potrzeby dolać wody) Gotować chwilę, żeby ryby się nie rozpadły bardzo. (ok 10 min)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować