Zupa rybna z łososia

  • wyświetlono: 43 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Czasami zdarza mi się kupić patroszonego łososia. Po wykrojeniu filetów zostaje głowa i kręgosłup. Co z tym zrobić? Najlepiej zupę rybną... Przepis dostałam wiele lat temu od znajomego i na stałe zagościł w moim menu. Duża ilość warzyw sprawia, że zupa jest gęsta, bardzo sycąca i ma niepowtarzalny smak. Warto poświęcić czas na jej przygotowanie. Głowy łososia można też czasem kupić w sklepie rybnym lub na stoisku w markecie. Niewiele kosztują, a stanowią doskonałą bazę do przygotowania wywaru.

ja
  • 6 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

2 litry wody,
resztki rybne (2 głowy łososia lub 1 głowa i kręgosłup),
filet z łososia (30 - 40 dag),
1 duży seler korzeniowy,
3 marchewki,
6 ziemniaków średniej wielkości,
1 czerwona papryka,
1 duża cebula,
2 ząbki czosnku,
2 koncentraty pomidorowe,
2 liście laurowe,
5 ziaren ziela angielskiego,
1,5 łyżeczki soli,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
0,5 łyżeczki pieprzu mielonego,
2 łyżki oleju,
2 łyżki margaryny,
2 łyżki cukru.

Sposób przygotowania przepisu:

Zupa rybna z łososia

  • 1. Pozostałości rybne, czyli kręgosłup i głowy należy dokładnie umyć i oczyścić. Dodatkowo głowy należy pozbawić oczu i skrzeli. Resztki ryby przełożyć do garnka i zalać dwoma litrami zimnej wody. Gotować pod przykryciem przez około 1 godzinę od momentu zawrzenia na niewielkim ogniu. Wywar przecedzić. Łby i kręgosłup obrać z resztek mięsa, odłożyć do miseczki.
  • 2. W tym czasie obrać seler, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Ziemniaki, marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę.
    Do odcedzonego wywaru dodać pokrojone warzywa. gotować przez 30 minut.
    Cebulę obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, zeszklić cebulę, dodać obrane, zmiażdżone ząbki czosnku, smażyć razem przez chwilę, przełożyć do garnka z zupą. Czerwoną paprykę umyć, pozbawić gniazda nasiennego, pokroić w paseczki, dodać do zupy, gotować kolejne 30 minut.
  • 3. Na patelni po smażeniu cebuli rozpuścić margarynę, dodać cukier, smażyć do uzyskania ciemno brązowego koloru. Skarmelizowany cukier ostrożnie dodać do zupy, może pryskać.
    Na patelnię dodać łyżkę oleju i podsmażyć 2 koncentraty pomidorowe (2-3 minuty), przełożyć do garnka. Dodać sól i przyprawy.
  • 4. Filet z łososia umyć, odciąć skórę i wyciągnąć ości. Pokroić w 2 cm kostkę, dodać do zupy razem z obranymi wcześniej resztkami po ugotowaniu wywaru.
    Gotować jeszcze przez 10 minut. Całość ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
    Zupę podawać posypaną koperkiem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

łosośwarzywacebulaczosnekziemniakiselerkoncentrat pomidorowyzupamarchewzupa rybnapapryka czerwonaStary Zeszyt
 

Komentarze

Podobne przepisy

Zupa rybna z owocami morza

Dodane przez: Ania_L

Zupa rybna z owocami morza

Gęsta zupa rybna z małżami i krewetkami....

Zupa rybna z dynią

Dodane przez: grumko

Zupa rybna z dynią

Jedna z najsmaczniejszych zup rybnych...

Zupa rybna z dorsza

Dodane przez: Gregorhspeed

Zupa rybna z dorsza

Warzywa w połączeniu z delikatnym...

zupa rybna z krewetkami

Dodane przez: Kuchnia Ilony

Zupa rybna z krewetkami

Rewelacyjna, wyjątkowa aromatyczna...

marynarska zupa rybna z pulpecikami

Dodane przez: PolskaGotuje

marynarska zupa rybna z pulpecikami

podobną zupę robi mój znajomy,który...

Zupa rybna z ziemniakami

Dodane przez: RedakcjaPP

Zupa rybna z ziemniakami

Jestem na emeryturze i mam czas...