Zupa rybna z kulkami ryżowo-szpinakowymi

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 30 min

smaczna i rozgrzewająca zupa na chłodniejsze dni

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu:

    250 gr fileta łososia
    250 gr fileta ze szczupaka
    głowa i kręgosłup szczupaka
    ½ szklanki ryżu do sushi
    2 garście szpinaku

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    Włoszczyzna do wywaru

    Składniki robocze:

    2 ząbki czosnku
    1 szalotka
    2 łyżki masła klarowanego
    Liść laurowy
    3 ziarenka ziela angielskiego
    Ziarenka pieprzu
    2cm imbiru
    1 łyżeczka kurkumy
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    ½ papryczki chili
    Śmietana kremówka ilość wg uznania
    Kolendra świeża
    1 łyżka octu ryżowego
    Sok z cytryny
    Sól
    Cukier
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa rybna z kulkami ryżowo-szpinakowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowanie wywaru rybnego 1. Oczyszczoną włoszczyzną wraz z głową i kręgosłupem ryby zalać w garnku wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy, ziele angielskie, imbir, doprawić solą do smaku. Ugotować wywar, który po ugotowaniu przecedzić prze sitko.
  • 2. W międzyczasie ugotować ryż wg wskazówek na opakowaniu, ryż doprawić octem ryżowym i cukrem, odstawić do przestygnięcia. Umyty szpinak pokroić drobno i razem z ząbkiem czosnku przesmażyć na maśle klarowanym. Jak przestygnie dodać do przestudzonego ryżu, dokładnie wymieszać. Z masy ryżowo - szpinakowej formować kulki wielkości orzecha.
  • 3. Na patelni z łyżką masła klarowanego przesmażyć posiekaną szalotkę, drugi ząbek czosnku, paprykę słodką, drobno pokrojona papryczkę chili, kurkumę.
  • 4. Do przecedzonego wywaru dodać przesmażone przyprawy, gotować 5 minut, następnie dodać pokrojone w kostkę filety ryb oczyszczone z ości, gotować kolejne 5 minut. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, zabielić śmietaną kremówką wg uznania.
  • Zupa rybna z kulkami ryżowo-szpinakowymi 5. Zupę podawać z wcześniej przygotowanymi kulkami ryżowo – szpinakowymi, posypać posiekaną kolendrą.

Porady

Do zupy można użyć innych ryb, ja akurat miałam szczupaka, a łososia to po prostu bardzo lubię. Świetnym dodatkiem też są krewetki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_04-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować