ZUPA RYBNA

0 (0 ocen)

  • 40 min

Delikatna zupa z głów karpi. Idealna na postne dni. Podawana z makaronem "muszelki".

  • 40 min

Składniki:

  • 2 głowy karpii (lub więcej - według uznania)
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 mały seler
    1 cała obrana cebula
    1 piernik bez polewy
    1/2 paczki rodzynek
    1 pęczek koperku
    liść laurowy, ziele angielskie, sól, gałka muszkatołowa

Zupa rybna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0946786 1. Całą włoszczyznę obieramy i gotujemy razem, w osolonej wodzie, do miękkości. Wywaru nie wylewamy.
  • image-1ut1jd1 2. Osobno w solonej wodzie gotujemy głowy karpi, do których dodajemy 1 piernik (bez polewy), można dodać też 1 goździk. Gotować 20-30 minut do miękkości.
  • image-1j9x7jj 3. Po ugotowaniu głów, wyjąć je z wywaru.
    Wywar z warzyw dodać do wywaru z głów.
  • image-1a6cxy4 4. Wszystko zaprawić śmietaną z mąką i dodać utartą gałkę muszkatołową.
  • image-1o2t2cf 5. Na samym końcu włożyć umyte rodzynki i pokrojony koperek. Podawać zupę z makaronem muszelki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy