Zupa rosołowa ze swojskimi kluseczkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Może skusicie się na pyszną zupkę rosołową z własnej roboty kluseczkami? Zupa podobna do rosołu lecz dodane do niej są kluseczki, które sami wykonujemy. Smakuje wyśmienicie.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g porcji z gęsi,
    1 marchew 80 g,
    1 korzeń pietruszki lub kilka małych,
    1,5 łyżki suszonej włoszczyzny,
    2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
    2 liście laurowe,
    6 ziarenek ziela angielskiego,
    1 mała cebula,
    2 łyżki mrożonych liści selera,
    3 łyżki natki pietruszki,
    2 kostki magii 4 g każda.

    kluski :
    6 czubatych łyżek mąki pszennej,
    1 małe jajko,
    6 łyżek przegotowanej zimnej wody.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa rosołowa ze swojskimi kluseczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa 1. Do garnka wlać dwa litry wody dodać dobrze wymoczone porcje z gęsi (mam swoje) lub inne porcje, jakie kto woli, wkroić dowolnie marchew i zagotować, następnie zmniejszyć ogień zebrać powstałe szumowiny i dodać suszoną włoszczyznę, liście laurowe, ziela angielskie oraz przyprawę uniwersalną, gotując na wolnym ogniu nadal zbierać powoli szumowiny. W trakcie gotowania na wolnym ogniu dodać korzeń pietruszki oraz liście selera pokrojone drobniej. Całość gotować na bardzo wolnym ogniu do pełnej miękkości mięsa, czym wolniej gotuje się wywar tym bardziej będzie przezroczysty i klarowny.
  • zupa 2. W czasie, gdy wywar rosołowy gotuje się, a raczej pyrkocze na wolnym ogniu, przygotować kluski - do salaterki wsypać mąkę, wbić całe jajko oraz wlać wodę całość dokładnie wymieszać widelcem do połączenia się wszystkich składników ze sobą. Gdy w wywarze rosołowym porcje są już wystarczająco miękkie, włożyć opaloną na gazie lub ogniu cebulę. Następnie na widelec nabierać malutką część ciasta i wkładać do gorącego wywaru do wykorzystania całego przygotowanego ciasta. Pogotować zupę z kluskami na wolnym ogniu do pełnej miękkości dodanych kluseczek.
  • zupa 3. Gdy dodane kluseczki są już bardzo miękkie, wtedy dodać mrożoną lub świeżą natkę pietruszki, zamieszać i lekko zagotować, jeżeli ktoś nie akceptuje w rosole czy zupach zieleniny można ją pominąć, ja nie wyobrażam sobie zup bez dodatku np. natki pietruszki. Zagotowaną zupę zdjąć z ognia. Dla większej ilości osób w rodzinie ilość składników na kluski wystarczy powiększyć.
  • zupa 4. Zupa rosołowa z kluskami wyszła tak smaczna, że aż brali dokładki i nic nie zostało. Taką zupę w czasie podawania można posypać świeżo zmielonym pieprzem naturalnym. Polecam na przeziębienie i nie tylko.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować