Zupa rabarbarowo-truskawkowa

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Od czasu do czasu lubię sprawić moim dwóm synom i mężowi jakąś miłą kulinarnąniespodziankę. Przepis przysłała Alicja Makowska

  • Łatwy

Składniki:

  • - rabarbar: 50 dekagramów
    - truskawki: 50 dekagramów
    - goździki: 4 sztuki
    - Starta skórka z cytryny: 1 sztuka
    - cukier: 0.5 szklanki
    - słodka śmietana 12%: 0.5 szklanki
    - mąka: 1 łyżka
    - cynamon: 0.5 łyżeczki

Zupa rabarbarowo-truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar obieramy i kroimy
    w małe kawałki. Zalewamy 6
    szkl. wrzątku, wsypujemy goździki,
    cynamon i skórkę z cytryny.
    Gotujemy, aż rabarbar zmięknie, studzimy. Przecieramy,
    wsypujemy cukier. Mieszamy
  • 2. Mąkę mieszamy ze śmietaną
    i wlewamy do zupy. Ponownie
    zagotowujemy. Umyte i oczyszczone
    z szypułek truskawki kroimy
    w ćwiartki. Wkładamy do
    zupy tuż przed podaniem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy