Zupa prawie cebulowa

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Szybka w przygotowaniu, aromatyczna, smaczna i rozgrzewająca zupa z kurczakiem i cebulą.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pierś z kurczaka: 200 gramów
    - cebula (duża): 2 sztuki
    - białe wino wytrawne: 0.5 szklanki
    - bulion warzywny (może być z kostki): 3 szklanki
    - masło klarowane: 4 łyżki
    - chleb (kromki): 2 sztuki
    - ser grana padano (może być też parmezan): 2 łyżki
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz czarny: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Ser

Zupa prawie cebulowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy 2 łyżki masła, wkładamy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy około 5 minut, do momentu, aż cebula stanie się lekko brązowa.Wlewamy wino, gotujemy 2 minuty, wlewamy gorący bulion i gotujemy 10 minut.
  • 2. W tym czasie na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i smażymy na niej piersi z kurczaka pokrojone w kostkę, posypane solą i pieprzem.
    Na drugiej patelni, na ostatniej łyżce masła, smażymy kromki chleba z obu stron na złoty kolor. Posypujemy łyżką sera żółtego.
  • 3. Porcje zupy wlewamy do miseczek, wkładamy porcje kurczaka, na wierzchu układamy grzanki z chleba i natychmiast podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Kurczak Sery Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować