Zostaje Wam czasami mięso drobiowe z rosołu lub pieczeni? Tak jak my, nie lubicie marnować jedzenia? Jeśli tak, to ta zupa na stałe zagości na waszych stołach.
40 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
500 g pieczonego kurczaka (może być gotowany)
2 marchewki
1 pietruszka
1 mały seler korzeniowy
1 por (biała część)
1 szklanka mrożonego groszku
1/2 małego kalafiora
1,2 litra bulionu drobiowego
500 ml passaty pomidorowej
5 łyżek ryżu
1 łyżka suszonego lubczyku
cukier
sól, pieprz
Zupa potrawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso oddzielamy od kości.
Jarzyny ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Por kroimy w piórka.
Kalafior dzielimy na różyczki.
Mięso, jarzyny, por, różyczki, groszek przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy przez 15 min od momentu zawrzenia.
Następnie dodajemy passatę pomidorową, lubczyk, ryż i gotujemy do jego miękkości. Do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.
Komentarze