zupa porowo - ziemniaczana z szynką

4.5 (157 ocen)

  • 30 min

Szybka w przygotowaniu, delikatna i zarazem sycąca. Pyszna również w wersji bez szynki.

  • 30 min

Składniki:

  • około 1 litra bulionu warzywnego
    3 - 4 średnie ziemniaki
    3 duże pory (biała i zielona część)
    200 gramów wędzonej szynki wieprzowej
    3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
    sól, pieprz,
    2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
    natka pietruszki
    grzanki
    ewentualnie szczypta kurkumy
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zupa porowo - ziemniaczana z szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. iemniaki pokroić w kostkę, pory w talarki, warzywa wrzucić do garnka, zalać bulionem, gotować do miękkości. Następnie zmiksować (można całość, można połowę warzyw, a połowę zostawić w kawałkach), jeśli ktoś lubi dodać zmiażdżony czosnek.
    Szynkę pokroić w paseczki, usmażyć na oleju.
    Zupę przyprawić, dodać śmietanę, wymieszać.
    Podawać z szynką, grzankami i siekaną natką pietruszki.

Porady

Dzięki dodatkowi kurkumy, zupa zyska niepowtarzalny kolor.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować