Zupa porowo-ziemniaczana

0 (0 ocen)

  • 40 min

zapraszam na szybką zupkę

  • 40 min

Składniki:

  • 150 g pory ( jasnozielone i białe części)
    1 marchewka
    1/2 pietruszki (korzeń)
    150 g boczku wędzonego
    3-4 ziemniaki ( w zależności od wielkości)
    1 litr wody
    1 kostka rosołowa drobiowa
    3 łyżki oleju

Zupa porowo-ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pory podsmazone 1. W garnku rozgrzać olej. Dodać pokrojone w krążki i oczyszczone pory. Podsmażyć aż zmiękną. Trwa to około 10 minut.
  • dodać marchewke i pietruszkę 2. W między czasie marchewkę i pietruszkę obrać i umyć i pokroić w średniej wielkości kostkę. Dodać do garnka 5 minut po porach i dalej razem podsmażać.
  • dodać boczek 3. Boczek pokroić w małą kostkę i dodać do garnka po kolejnych 5 minutach. Smażyć aż boczek delikatnie się wytopi. Obrane i umyte ziemniaki pokroić w słupki i dodać do garnka. Wlać wodę i zagotować. Gdy wywar zawrze wrzucić kostkę rosołową i gotować zupę do momentu osiągnięcia przez ziemniaki miękkości. Przed podaniem posypać posiekaną natką ( jeśli ma być jedynym daniem obiadowym podać z pieczywem). Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy