150 g pory ( jasnozielone i białe części)
1 marchewka
1/2 pietruszki (korzeń)
150 g boczku wędzonego
3-4 ziemniaki ( w zależności od wielkości)
1 litr wody
1 kostka rosołowa drobiowa
3 łyżki oleju
Zupa porowo-ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozgrzać olej. Dodać pokrojone w krążki i oczyszczone pory. Podsmażyć aż zmiękną. Trwa to około 10 minut.
2. W między czasie marchewkę i pietruszkę obrać i umyć i pokroić w średniej wielkości kostkę. Dodać do garnka 5 minut po porach i dalej razem podsmażać.
3. Boczek pokroić w małą kostkę i dodać do garnka po kolejnych 5 minutach. Smażyć aż boczek delikatnie się wytopi. Obrane i umyte ziemniaki pokroić w słupki i dodać do garnka. Wlać wodę i zagotować. Gdy wywar zawrze wrzucić kostkę rosołową i gotować zupę do momentu osiągnięcia przez ziemniaki miękkości. Przed podaniem posypać posiekaną natką ( jeśli ma być jedynym daniem obiadowym podać z pieczywem). Smacznego!
Komentarze