Zupa porowo-serowa

0 (0 ocen)

  • 30 min

Zupa jest bardzo prosta w przygotowaniu. Idealna na tę porę roku.

  • 30 min

Składniki:

  • 3 pory,
    2 cebule,
    śmietankowy ser topiony (100g),
    1l bulionu,
    4 łyżki klarowanego masła,
    pieprz,
    majeranek

Zupa porowo-serowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pory umyć. Białe części pokroić w plastry. Cebule siekamy.
  • 2. W garnku z grubym dnem roztopić klarowane masło, wrzucić warzywa. Smażyć kilka min do zeszklenia cebuli,
  • 3. Następnie przelać bulion do garnka, dodać pieprz i majeranek. Całość gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 min (od czasu do czasu mieszając)
  • 4. Po upływie 15 min dodać rozdrobniony ser topiony, dokładnie wymieszać i zdjąć zupę z ognia gdy ser całkowicie roztopi się.

Porady

Zupę można przelać do żaroodpornych bulionówek, posypać startym żółtym serem i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180⁰C na dosłownie 5 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy