Zupa porowa z parówkami

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Przepis przysłała Agnieszka Bukszyńska

  • Łatwy

Składniki:

  • - skrzydełka z kurczaka: 2 sztuki
    - parówki: 25 dekagramów
    - pory: 3 sztuki
    - curry: 1 łyżeczka
    - sól (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
    - czosnek: 2 ząbki
    - szczypiorek (posiekany): 1 łyżka
    - ziemniaki (średnie): 7 sztuk
    - marchewki: 3 sztuki

Zupa porowa z parówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i marchew obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Pora dokładnie myjemy i kroimy w krążki.

  • 2. Skrzydełka myjemy, zalewamy w garnku wodą i gotujemy na małym ogniu wywar. Dodajemy przygotowane warzywa, gotujemy na wolnym ogniu około 10-15 minut, aż warzywa zmiękną.
  • 3. Parówki obieramy z osłonek i kroimy w plasterki grubości 0,5 cm. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i razem z parówkami dodajemy do wywaru. Doprawiamy curry i solą do smaku, posypujemy szczypiorkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy