Zupę z porów wymyśliłam, modyfikując przepis na zupę cebulową. Pory bardzo lubię, więc pomyślałam, że zupa z nich będzie równie smaczna. I rzeczywiście – smakuje i moim rodzicom, i narzeczonemu.
Zupa porowa z parówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki i marchew obieramy,
myjemy, kroimy w kostkę.
Pora dokładnie myjemy
i kroimy w krążki.
2.Skrzydełka myjemy, zalewamy
w garnku wodą i gotujemy
na małym ogniu wywar. Dodajemy
przygotowane warzywa,
gotujemy na wolnym ogniu
około 10-15 minut, aż warzywa
zmiękną.
3.Parówki obieramy z osłonek
i kroimy w plasterki grubości
0,5 cm. Ząbki czosnku przeciskamy
przez praskę i razem
z parówkami dodajemy do wywaru.
Doprawiamy curry i solą
do smaku, posypujemy szczypiorkiem.
Komentarze