Zupa porowa z lubczykiem

0 (0 ocen)

  • 35 min

Pyszna, aromatyczna zupa z dodatkiem lubczyku. Jej dużą zaletą oprócz wyjątkowego smaku jest szybkość jej przygotowywania.

  • 35 min

Składniki:

  • - 1 duży por tylko biała część

    - 1 cebula

    - 2 ziemniaki średniej wielkości

    - przyprawy: lubczyk świeży lub suszony, sól, pieprz,maggi

    - 1-2 łyżki śmietany

    - 1 litr bulionu (może być z kostki)

    - masło do smażenia

Zupa porowa z lubczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Por pokroić w plastry, cebulę i ziemniaki w kostkę, wrzucić na patelnię i smażyć na maśle, aż warzywa zmiękną. Całość przełożyć do garnka, zalać bulionem i gotować jeszcze przez około 20 minut. Ugotowaną zupę zmiksować, doprawić do smaku. Podawać z makaronem, np: kokardki.

Porady

Zamiast makaronu do zupy można dodać ugotowane na twardo jajko, świetnie też będzie smakowała z groszkiem ptysiowym lub z grzankami najlepiej czosnkowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy