Zupa porowa z klopsikami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Iście syta zupa, z dodatkiem pysznego, indyczego mięsa połączonego z parmezanem. A ten smak, brązowych pieczarek, które aromatem dorównują grzybom leśnym, jest niesamowity. Polecamy część podsmażyć na maśle i udekorować nimi zupę.

  • 60 min

Składniki:

  • 50 g masła
    3 białe części pora
    2 ząbki czosnku
    200 g brązowych pieczarek
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    50 ml białego wytrawnego wina
    150 g pęczaku
    2 l bulionu drobiowego
    natka pietruszki

    Klopsiki:

    500 g mięsa mielonego z indyka
    50 g startego parmezanu
    3 łyżki bułki tartej
    2 łyżki natki pietruszki
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa porowa z klopsikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy drobno pokrojone pory oraz przepuszczony przez praskę czosnek, smażymy kilka minut.
    Następnie dodajemy pokrojone na plasterki, grzyby i smażymy jeszcze 5 min.
    Do warzyw dodajemy przecier pomidorowy i wino, dokładnie łączymy, alkohol odparowujemy ( ok. 5 min ).
    Do całości dodajemy kaszę, zalewamy bulionem, gotujemy pod przykryciem do miękkości kaszy.

    W tym czasie przygotowujemy pulpety:

    Mięso łączymy z serem, bułką tartą, natką i koncentratem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
    Z masy formujemy małe pulpeciki, które zapiekamy 15 min w temperaturze 190°C.

    Do zupy wkładamy pulpeciki. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

    Podajemy od razu po przygotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować