Zupa porowa z kaszą perłową

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Pożywna zupa z dodatkiem kurczaka i rozgrzewających przypraw. Idealne zimowe danie.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
    2 pory
    1 duża marchewka
    kawałek świeżego imbiru (ok. 2 cm)
    4-5 ząbków czosnku
    ½ szklanki kaszy jęczmiennej perłowej
    2 łyżki przyprawy jarzynki
    2 łyżki masła
    2 łyżki oleju
    sól, pieprz
    natka pietruszki do ozdoby

Zupa porowa z kaszą perłową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte mięso zalewam 2 l wody i gotuję 10 minut. Wsypuję kaszę. Myję i obieram warzywa. Marchewkę kroję w kostkę. Por kroję wzdłuż na pół i siekam w piórka. Na rozgrzanej oliwie z masłem smażę pora, marchewkę, dodaję utarty imbir i czosnek. Przekładam wszystko do wywaru z kaszą, dodaję jarzynkę i gotuję około 20 minut do miękkości mięsa i warzyw. Przyprawiam solą i pieprzem.
  • 2. Mięso wyjmuję z zupy, kroję w kostkę, rozkładam na talerze i zalewam zupą. Dekoruję natką pietruszki.

Notka redakcyjna

PPWS_02-2015

Komentarze

Podobne przepisy