Zupa porowa z karkówką i ziemniakami

0 (0 ocen)

  • 50 min

Por to jedno z moich ulubionych warzyw. Zupa na jego bazie jest delikatna, aromatyczna i bardzo smaczna. Dodatek karkówki i ziemniaków sprawia, że staje się treściwa, idealna na chłodne dni.

  • 50 min

Składniki:

  • -3 l czystego bulionu (wołowego lub wieprzowego)
    -5 białych części porów
    -3 marchewki
    -1/2 kg karkówki bez kości
    -12 ziemniaków
    -300 g śmietany 18%
    -olej do smażenia
    -przyprawa uniwersalna i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Dania główne

Zupa porowa z karkówką i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Por kroimy w półplasterki. Mięso i marchew w drobną kostkę, ziemniaki w grubszą kostkę.
  • 2. Na dnie garnka rozgrzewamy olej. Wrzucamy por i smażymy 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodajemy mięso i smażymy kolejne 5 minut. Następnie wrzucamy marchew i podsmażamy chwilę. Zalewamy bulionem i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie wrzucamy ziemniaki i gotujemy 15-20 minut.
  • 3. Zupę doprawiamy przyprawą uniwersalną i pieprzem według uznania. Gotujemy 5 minut by smaki się przegryzły.
  • 4. Na misce mieszamy śmietanę z 2 łyżkami wazowymi zupy aby nie było grudek. Wlewamy powoli, ciągle mieszając do garnka. Zagotowujemy, w razie potrzeby zupę jeszcze doprawiamy.

Porady

-Zupę najlepiej przygotować na bazie domowego bulionu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Marchewka Por Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować