zupa porowa

0 (0 ocen)

pyszna szybka zupa.

Składniki:

  • 30dag pory,
    30dag mięsa mielonego,
    50dag ziemniaków,
    1jajko,
    1cebula dymka ze szczypiorkiem,
    Duża marchewka,
    2łyżki masła,
    1szkl mleka,
    1,5l bulionu,
    10dag ostrego sera żółtego,
    sól, pieprz.

Zupa porowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Por pokroić na talarki.
    Ziemniaki i marchew obrać, pokroić w kostkę.
    Warzywa zalać bulionem i gotować do miękkości.
    Wlać mleko, dodać łyżkę masła, doprawić do smaku.
    Na pozostałym maśle podsmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać do zupy.
    Mięso mielone doprawić, dodać jajko i uformować niewielkie pulpeciki, wrzucić je do zupy i ugotować.
    Szczypiorek drobno posiekać.
    Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Zupę podawać z klopsikami posypaną serem oraz szczypiorkiem.


Porady

Ja zamiast żółtego sera użyłam serek topiony, którym zagęściłam zupę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy