Zupa pomidorowo-paprykowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę nakłuć widelcem. Z pomidorów wyrwać ogonki. Paprykę, pomidory, czosnek i estragon położyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Całość lekko polać oliwą i wstawić do pieca nagrzanego do 200 stopni na około 30 minut. Po upieczeniu paprykę włożyć do torebki foliowej i szczelnie zamknąć do wystygnięcia. Obrać.
2.Pomidory przełożyć do wysokiego naczynia. Z czosnku odkroić czubek i wycisnąć za pomocą noża, dodać do pomidorów. Oberwać liście z estragonu i również dodać. Długo miksować żeby skórka z pomidorów była jak najbardziej rozdrobniona.
3.Paprykę obrać, pokroić i dodać do zmiksowanych pomidorów.
4.Kostki rozpuścić w wodzie, dodać pokrojoną w kostkę cukinię (wcześniej łyżką wydrążyć pestki). Zagotować. Dodać pomidory z papryką. Przyprawić. Gotować jeszcze kilka minut.
Komentarze