Zupa pomidorowo-paprykowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Sezonowa zupa z pieczonej papryki i własnych pomidorków z ogródka.

  • 60 min

Składniki:

  • - 3 papryki
    - 40 dag pomidorów koktajlowych
    - główka czosnku
    - gałązka estragonu
    - oliwa
    - pół cukinii
    - litr wody
    - dwie kostki drobiowe
    - papryka słodka
    - pieprz

Zupa pomidorowo-paprykowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę nakłuć widelcem. Z pomidorów wyrwać ogonki. Paprykę, pomidory, czosnek i estragon położyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Całość lekko polać oliwą i wstawić do pieca nagrzanego do 200 stopni na około 30 minut. Po upieczeniu paprykę włożyć do torebki foliowej i szczelnie zamknąć do wystygnięcia. Obrać.
  • 2. Pomidory przełożyć do wysokiego naczynia. Z czosnku odkroić czubek i wycisnąć za pomocą noża, dodać do pomidorów. Oberwać liście z estragonu i również dodać. Długo miksować żeby skórka z pomidorów była jak najbardziej rozdrobniona.
  • 3. Paprykę obrać, pokroić i dodać do zmiksowanych pomidorów.
  • 4. Kostki rozpuścić w wodzie, dodać pokrojoną w kostkę cukinię (wcześniej łyżką wydrążyć pestki). Zagotować. Dodać pomidory z papryką. Przyprawić. Gotować jeszcze kilka minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy