Zupa pomidorowa ze swojskim makaronem

0 (0 ocen)

Nie ma nic lepszego od swojskich potraw. Zupka pyszna i sycąca. Ulubiona mojej teściowej.

Składniki:

  • Zupa:
    - 2 filety z kurczaka
    - 1 kostka rosołowa
    - 1 łyżeczka soli
    - 1 mały przecier
    - 1 łyżka cukru
    - 4-5 łyżek ketchupu
    - 5 ziaren ziela angielskiego
    - szczypta pieprzu
    - 4 łyżki śmietany słodkiej 18% do zup i sosów
    - 2 łyżki kwaśnej śmietany
    - por mały
    - marchew duża
    - 2 łyżki kopru

    Makaron:
    - 3 szkl. mąki + 1 szkl. do podsypywania
    - 1 jajko
    - szczypta soli
    - 1 szkl. gorącej wody
    - 1 łyżeczka oleju + 1 łyżeczka

Zupa pomidorowa ze swojskim makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy wodę. Wrzucamy pokrojoną marchew i por. Solimy. Następnie wrzucamy pokrojone piersi i kostkę rosołową. Kiedy piersi ugotują się dodajemy przyprawy i przecier wraz z ketchupem. Gotujemy. Na koniec dodajemy cukier i śmietanę.
  • image-0tna005 2. Wszystkie składniki na ciasto makaronowe mieszamy i ugniatamy. Potem cienko rozwałkujemy. Posypujemy mąką cały placek. Zwijamy w rulon. Za każdym zwinięciem podsypać mąką, aby ciasto nie skleiło się. Tniemy w poprzek. Rozdrabniamy i podsypujemy mąką. Wrzucamy do osolonej wody i gotujemy dopóki lekko wypłynie. Gotowy zalewamy zimną wodą i polewamy olejem przeczesując palcami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy