Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z włoską nutą

0 (0 ocen)

Uwielbiam zupę pomidorową. Zupa prosta w przygotowaniu ale jakże smaczna.

Składniki:

  • Na wywar:
    2 udka z kurczaka
    2 marchewki
    1 pietruszka
    nać selera
    sól
    pieprz

    Na przecier pomidorowy:
    1,5 kg pomidorów
    1 łyżka sosu sojowego
    1 łyżeczka masła
    kilka listków świeżej bazylii
    2 ząbki czosnku
    sól
    świeżo zmielony pieprz

    Dodatkowo:
    100 g serka mascarpone
    Garnek 3 l
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z włoską nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie pomidorów 1. Marchewkę i pietruszkę obierz, umyj. Udka umyj, włóż do garnka zalej wodą, gotuj na wolnym ogniu, usuwając szumowiny. Po ok 15 min gotowania dodaj marchewkę, pietruszkę, nać selera. Gotuj do miękkości, przyprawiając na końcu do smaku. Pomidory umyj, osusz, pokrój w ćwiartki.
  • Duszenie pomidorów 2. W rondlu roztop masło, dodaj pomidory, smaż chwilkę. Czosnek obierz, pokrój w plasterki dodaj do pomidorów oraz sos sojowy. Duś tak długo aż pomidory się rozpadną, przypraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • Przecieranie pomidorów 3. Na garnek z wywarem połóż gęste sito, przecieraj pomidory tak długo aż na sice zostaną tylko skórki i pestki z pomidorów.
  • Smacznego! 4. Do zupy dodaj posiekaną bazylię. Serek mascarpone zahartuj zupą pomidorową, dodaj do zupy, zagotuj, jeśli trzeba przypraw do smaku.Podawaj z makaronem lub ryżem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Pomidor Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować