Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z makaronem

4.5 (154 ocen)

Uważam, że pomidorówka na rosole drobiowym jest najsmaczniejsza. Nadmiar pomidorów malinowych wykorzystałam więc i tu: oprócz przecieru użyłam duszonych pomidorów. Jest na nie sezon, więc trzeba wykorzystać go w 100%.

Składniki:

  • 2 litry wody
    2 podudzia z kurczaka
    3 marchewki
    por
    3 łodygi selera naciowego
    3 listki laurowe
    kilka ziaren ziela angielskiego
    8 pomidorów dojrzałych
    łyżka oliwy
    2 ząbki czosnku
    1 cebula
    sól, pieprz i szczypta cynamonu
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy rosół: do zimnej wody wkładamy mięso, obrane i umyte warzywa:marchew, por i seler oraz zielę i liść laurowy. Gotujemy ok 2 godziny na bardzo małym ogniu.
  • 2. Pomidory obieramy i kroimy w kawałki. Cebulę i czosnek sięgamy w dobrą kostkę i smażymy na oliwie. Po ok. 5 minutach dodajemy pomidory i dusimy aż powstanie gęsty sos. Wówczas dodajemy przecier i przyprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cynamonu.
  • 3. Kiedy rosół jest gotowy wyciągamy z niego warzywa i mięso, dodajemy pomidory i blendujemy. Zupkę podaję z dowolnym makaronem, z klęskę z kwaśnej śmietany i świeżą bazylią.

Porady

Do zupy można dodać śmietanę 30% i zagotować. Mięso wykorzystuję do przygotowania pasztecików lub farszu do pierożki drożdżowych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować